Bartók Béla: III. zongoraverseny

A mű Bartók utolsó befejezett alkotása. A halálosan beteg zeneszerző feleségének, Pásztory Ditta zongoraművésznőnek szánta, meglepetésül — talán sejtve, hogy ez egyben végrendelete is lesz.

More

Bartók Béla: II. zongoraverseny

Második zongoraversenyét Bartók 1930—31-ben írta, a Cantata Profana befejezése után — mint utóbb egy svájci lapban nyilatkozott —, azzal a szándékkal, hogy a nagyon igényes, mind a közönség, mind az előadók számára rendkívül nehéz

More

Bartók Béla: I. zongoraverseny

A húszas évek derekán számos európai zeneszerző fordult inspirációért a barokk muzsikához. Sorra jelentek meg a rendszerező, új kiadványok, és a régi zenék élménye nem egy jelentős új mű születését segítette elő. 

More

Bartók Béla: Brácsaverseny

Bartók posztumusz brácsaversenye a zenetörténet félbemaradt remekműveinek egyik legproblematikusabb példája. A probléma ez esetben ugyanis nemcsak zenei, hanem a művészet etikájának körébe is tartozik. 

More

Bartók Béla:Versenymű két zongorára és zenekarra

1937-ben komponálta Bartók Béla Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című művét. Amikor 1940-ben az Egyesült Államokba emigrált, szüksége volt olyan reprezentatív kétzongorás darabra, amelyet feleségével együtt hangversenyeken előadhatott. E célból a szonátát

More

Bartók Béla: I. hegedűverseny

1907-1908-ban írta Bartók Geyer Stefi számára első hegedűversenyét. Ez a mű – az utókor elől sokáig elzárva – őrizte annak az ifjúkori emésztő lángolásnak dokumentumait, amely a zeneszerzőt a hegedűművésznőhöz fűzte.

More