Bartók Béla: Négy zenekari darab, OP. 12

3 mins read

Az 1912-ben írott Négy zenekari darab sajátos szín Bartók zeneszerzői palettáján. A Kékszakállú herceg vára után komponált darab magán viseli mindazoknak a kísérletezéseknek, stiláris törekvéseknek jeleit, amelyek a színpadi alkotás során merülhettek fel.

(I. Preludio; II. Scherzo; III. Intermezzo; IV. Marcia funebre)

Úgy tűnik, mintha Bartók ezúttal fokozott érdeklődéssel tette volna magáévá az impresszionista zeneszerzők szín-effektusait. A dallamvonalak szigorú, következetes rajza helyett ezek az effektusok jellemzik a Négy zenekari darabot, amelynek címe különböző jellegű, önálló, rövid művek egymásutánjára céloz. Nyilván ezúttal az alkotó célja nem a mű egyes tételeinek belső összefüggése, szimfónia-formába illeszkedő kapcsolata volt.

Az első darab (Preludio) nagyszabású együttessel éri el azt a kifinomult hangzást, amit a zeneszerző feltehetően Debussytől sajátított el. Glissandók, trillák, tremolók alkalmazásával próbálja ki azt a zenekari színt, azt a hangulatot, amelyet később csodálatos „éjszaka-zenéiben” elevenít fel újból. A második darab Scherzo, egyike a fiatal Bartók démoni, éles és kérlelhetetlen burleszk-zenéinek. A harmadik helyen álló Intermezzo ismét áttetsző, impresszionisztikus természeti varázs. A befejező Marcia funebre a Kossuth-szimfónia gyászindulójára, Bartók egyik legelső zenekari művére mutat vissza. Mig azonban ott a gyászzene határozott magyaros jellegű volt, a Négy zenekari darab fináléjában inkább a gyászindulók általános hangulatát fejezi ki a komponista.

A mű hangszerelése csaknem tíz évvel későbbi (1921), bemutatója 1922-ben zajlott le: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara játszotta Dohnányi Ernő vezényletével.

Forrás: Pándi Marianne, Hangversenykalauz
Previous Story

Bartók Béla: III. zongoraverseny

Next Story

Bartók Béla: A fából faragott királyfi – táncjáték

Latest from Blog

Bartók Béla: Két román tánc, OP. 8a

Az 1909—10-es esztendőben zongorára komponált Két román tánc egyike Bartók legkorábbi román inspirációjú műveinek. A kelet-európai népdalgyűjtés értékes

X