március, 2018

21már19:0021:00Négyszer NégyesApollon Musagète Quartet, Várdai István19:00 - 21:00 Zeneakadémia - Solti teremMűfaj:Klasszikus zeneElőadó:Apollon MusaGéte Quartet,Várdai István

more

Rendezvény részletei

Műsor:

Arenszkij: 2. (a-moll) vonósnégyes, op. 35.

Schubert: C-dúr vonósötös, D. 956

Apollon Musagète Quartet:

  • Paweł Zalejski, Bartosz Zachłod (hegedű);
  • Piotr Szumieł (brácsa);
  • Piotr Skweres (cselló)

A lengyel Apollon Musagète Quartett tagjainak összeszokott játékát nem először hallhatjuk Magyarországon. A kvartetthez ezúttal Várdai István, a Zeneakadémia egykori hallgatója, az ARD Nemzetközi Csellóverseny győzteseként ismerté vált világklasszis csatlakozik.  A művészek nem most találkoznak először, a vonósnégyes ugyanis nemrég a Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetők által szervezett Kaposfesten is fellépett. A kvartett széles repertoárja a 16. század alkotásaitól egészen a kortárs zeneszerzőik műveiig terjed. Ezen a koncerten Schubert egyetlen befejezett vonósötösét és a 19. század második felében alkotó orosz szerző, Anton Arenszkij hegedűre, brácsára és két csellóra írt vonósnégyesét adják elő. Arenszkijjel kapcsolatban Rimszkij-Korszakov így nyilatkozott: „Ifjúkorában nem tudott megszabadulni az én hatásomtól, később pedig Csajkovszkijétól. Gyorsan elfelejtik majd.\’ Rimszkij-Korszakov megjegyzése ugyan részben beteljesült, Arenszkij Csajkovszkijnak dedikált, rendkívüli fantáziával megkomponált vonósnégyese mégis képes hatással lenni a mai közönségre is.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Várdai István, Pawel Zalejski, valamint Békéssy Lili moderátor és Czinege Ádám tolmács várja az érdeklődőket.

Időpont

(Szerda) 19:00 - 21:00

Helyszín

Zeneakadémia - Solti terem

Budapest, Liszt Ferenc tér 8., 1061 Magyarország

Szervező

Zeneakadémia Koncertközpont

X